This site uses cookies to store information on your computer. I'm fine with this Cookie information
Cookie Control

Enhanced facilities

These enhancements have been made possible thanks to generous donations made by Macmillan Cancer Relief, the Teenage Cancer Trust, the Friends of the Beatson Trades House of Glasgow and the Robertson Trust.

Complementary therapy

The Friends of the Beatson have funded a new £800,000 complementary therapy centre, providing a relaxing therapeutic environment with complementary non-medical services. The centre includes chill out spaces; art music rooms; aromatherapy and massage rooms; a 12-seater cinema; a sound and light room; a hairdresser and beautician room; and a tea and coffee area.

Teen Cancer unit

The Teenage Cancer Trust has funded a state-of-the-art new Teen Cancer unit. There is internet access, Plasma TV with satellite access, DVD players, Playstations and state-of-the-art sound systems. The new unit will also have a chill out zone or “rumpus room” packed with the latest board games and a fully fitted kitchen so the teenagers can make their own snacks or hot drinks.  This new unit represents a far cry from the former teenage cancer facilities in the old Beatson.

The aim of the Teen Cancer Unit is to provide a home away from home for teenagers, young adults and adolescents with all their usual mod cons so they will relax and hopefully recuperate more quickly.


Macmillan Cancer Relief paid for the project’s Art Co-ordinator, Jane Kelly, internationally renowned for her work in the enhancement of healthcare facilities through art, who was responsible for the décor of the new centre. The charity has so far raised over £1.1m to make the day chemo unit especially nice and relaxing for patients – including installing mood lighting - as well as working to enhance the environment in other areas. 

Every floor is colour coordinated in relaxing tones to make the new Beatson feel more welcoming and pleasant for patients and staff. A ‘West of Scotland’ theme has been used throughout.

Artworks, including a wall hanging and other pieces of art, have been commissioned for various parts of the building and the Tom Scott stained glass panels currently in the Western Infirmary will be relocated to the new centre.  Lighting in the day case area is a special feature.  External lighting has also been creatively and artistically enhanced.


Charitable funding also enabled the creation of staff and patient gardens where both can relax in the better weather and many rooms and offices overlook landscaped heather gardens on rooftop spaces, which further add to the feeling of serenity.

The patient garden courtyard has been generously funded by the Trades House of Glasgow.


Also to ensure that practitioners continue to develop their skills, an education suite for staff has also been created with video-conferencing facilities along with an education seminar room on each floor and rooms for the radiography school. A medical library has also been included in the centre.