This site uses cookies to store information on your computer. I'm fine with this Cookie information
Cookie Control

Gartnavel Royal Hospital - Layout & design

Our aim was to create a bright modern environment which would aid the recovery of patients and provide an attractive working environment for our staff.  Service users and their families were involved in shaping the layout and design of the new hospital right from the beginning. Our staff also visited mental health hospitals in other parts of the UK to learn and build on best practice elsewhere.

Key features include:

100% en-suite single rooms – all 117 beds are provided in individual rooms with en-suite shower and toilet facilities – while many new acute and mental health hospitals have a high percentage of single, en-suite rooms very few are able to offer this to all patients

Imaginative use of light and landscaping– the hospital has been designed to be as light, airy and spacious as possible. Creative use of windows and landscaping help to connect the inside of the building with attractive external garden and courtyard areas

Hub and spoke model - all administrative, therapy and counselling services are located in a two-storey central ‘hub’, with single storey adult and elderly wards extending in ‘spokes’ from either side.

Modern clinical and therapeutic areas - including a patient gym, therapy kitchen, facilities for group and individual therapy, on-site advocacy service, multi faith facility (where service users can have quiet reflective time) and a family friendly room for service users with children.

Mental healthcare design standards - in recognising the significant impact that the physical environment has on the quality of treatment, rehabilitation and recovery of patients, the hospital meets design standards which have been researched and developed specifically for mental healthcare facilities. Every effort has been made to provide an atmosphere that promotes a feeling of comfort, privacy, security and self-esteem among patients