This site uses cookies to store information on your computer. I'm fine with this Cookie information

Design award for Barrhead Health and Care Centre

Four hundred people packed The Brewery in central London to be among the first to find out the winners of the 2012 Building Better Healthcare Awards .
 
Representatives from the NHS and private healthcare sector joined industry suppliers to celebrate the people, processes, products and premises that are helping to transform medical practices across the UK and further afield.

A total of 14 winners trophies were handed out in five classes after being singled out by the seven-strong panel of judges. There were also a number of commendations, evidence of the high quality of entries this year, which reached record levels.

Barrhead Health and Care Centre wowed the judges to pick up the Best Out-of-Hospital Care Facility Design Award.  This innovative multi-purpose community facility provides a range of integrated primary health and social care services. It brings together three GP practices, two dental surgeries, a clinical zone, an adult mental health service, children’s services, a podiatry and physiotherapy department, and a sexual health facility all under one roof. There is also a day care centre for the elderly, which has its own entrance and garden, and the centre acts as a base for a range of community health and social care workers who take services to people in their own homes.

This centre is an excellent example of the drive to integrate the provision of healthcare with social services

First impressions when entering the building are of light, space and calm, with daylight flooding into a triple-height central atrium offering views to a park beyond. Clinical areas are located on the ground and first floors, with easy access for both ambulant people and wheelchair users. All staff accommodation is located on the second floor.

Patient safety is enhanced through the careful planning of reception points to provide supervision of waiting areas and the use of CCTV around the exterior. In contrast, clinical departments have been carefully designed to protect privacy and confidentiality.

Throughout the design stage, staff and members of the community were consulted and regular feedback meetings were held with local groups and the press.

The resulting facility is designed to be flexible and sustainable, with natural ventilation and daylight maximised and with low-energy lighting throughout. In addition, heating in winter and cooling in summer is assisted by a ground source heat pump connected to a geothermal installation beneath the car park.

The judges said: “This centre is an excellent example of the drive to integrate the provision of healthcare with social services.

”The building is immediately bright and uplifting, with a generous atrium and restrained use of colour. Waiting areas, situated off the main space, are pleasant and calm, and journeys through the building easy, with the atrium providing orientation and light. Externally the clean form and restrained use of materials makes a positive contribution to the street.”

Note:  The Barrhead Health and Care Centre, Glasgow (NHS Greater Glasgow and Clyde and East Renfrew Council Community Healthcare Partnership) designed by Avanti Architects and built by Graham Construction)

Building Better Healthcare (BBH)
Avanti Architects Ltd
Graham Construction