New Stobhill Hospital

GROVE

The New Stobhill Hospital provides an attractive and welcoming environment for patients and visitors with light, airy public spaces, comfortable waiting areas and fresh, modern consulting rooms. It is located on the north side of the city, adjacent to Springburn Park.

Patients will not only benefit from modern new facilities. The way care is provided from the hospital has also changed for the better. Services have been redesigned around the needs of the patient to enhance the quality of care and speed up diagnosis and treatment.

The hospital will treat about 400,000 patients every year.
In addition to outpatient clinics, day surgery and diagnostic services, the hospital provides a number of specialist services such as cardiology, renal dialysis and gynaecology.

www.nhsggc.org.uk/nsh


Concept

It is our understanding that art in a hospital should contribute to a healing environment.

The new hospital is set within an apparently random planting of silver birch trees. Open courtyards are planted with larch trees and surfaced with natural larch boarding. The theme of woodland light and shade is continued within the building by means of installed painting, video and poetic texts.

It is a grove of larch in a forest of birch.

The New Stobhill Hospital GROVE project has resulted in the installation of groups of works by five artists across the Hospital.
 
Thomas A Clark, poet and artist, working closely with Reiach & Hall Architects, wrote a number of short poems which have been installed throughout the Hospital.  In response to these poems four visual artists have created artworks. 

Kenneth Dingwall painted a series of abstract designs in the corners in surgical and endoscopy waiting areas, and placed a sequence of shapes above eye level in the Imaging Waiting Area. 

Olwen Shone, Andreas Karl Schulze and Thomas A Clark created a series of works within the main clinic waiting areas comprising 14 films of natural scenes installed on monitors and projectors and 130 small abstract compositions, juxtaposed with Clark's poems. 

Donald Urquhart and Clark created a series of works entitled Six Landscapes in specialist clinic waiting areas.  Urquhart also created Alphabet, a series of drawings of indigenous trees which are also keys to the ancient Gaelic alphabet.  Urquhart worked with Reiach and Hall, Clark and Schulze to create the Sanctuary.  Urquhart had previously developed the award winning Sanctuary at Edinburgh Royal Infirmary


In parallel, and as a direct result of the work in the New Stobhill Hospital, a public art scheme has been developed for the adjacent entrance to Springburn Park.  Developed by Alec Finlay from work with staff and patients in the Hospital as well as with users of the Park, this extends the ideas embedded in the Hospital.

The aim has been to create another Waiting Area in the Park, encouraging walking (even short distances) as well as connecting the natural themes of the artworks in the hospital to the natural environment of the Park.

It has been implemented through a partnership between Glasgow City Council Land Services, Culture & Sport Glasgow and NHSGGC Endowments.

Team

Architects: Reiach & Hall Architects
Curator and Lead Artist: Thomas A Clark

Artists (some web sites are indicative rather than personal sites):
Kenneth Dingwall
Andreas Karl Schulze
Olwen Shone
Donald Urquhart 

Project Manager: Chris Fremantle

Funders

Scottish Arts Council, NHSGGC Staff Lottery, NHSGGC Endowments, many Glasgow Faith Groups.

Key Dates

Project Completed Spring 2009

 

Awards

Prime Minister’s Better Public Building Award 2010
RIBA Stirling Prize 2010 Midlisted
Design & Health International Academy Awards Best International Project under 40,000 sqm 2010
RIBA Award 2010
Scottish Design Awards Best Public Building 2010 Commendation
Public Private Finance Awards Best Designed Project 2010
Civic Trust Awards 2010 Commendation
Glasgow Institute of Architects Awards Best Healthcare Building 2009
Building Better Healthcare Awards Best Designed Hospital 2009
Roses Design Awards Best of the Best 2009
Grand Prix Roses Design Awards Best Public Building 2009 Gold
RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland 2009 Finalist
Building Design Healthcare Architect of the Year 2009 Finalist


Links

Public Art Resource + Research Scotland
Architecture & Design Scotland - Case Study 

 

Image
Company Benches by Tom Clark

Image
Waiting room Latin by Tom Clark

Image
Waiting room word by Tom Clark

Image
Waiting room word by Tom Clark

Image
Wall motif by Kenneth Dingwall

Image
Small printed squares by Andreas Karl Schulze

Image
Waiting room video by Olwen Shone

Image
Waiting room video by Olwen Shone

Image
The Alphabet by Donald Urquhart

Image
A place apart by Tom Clark & Donald Urquhart

Image
A place apart by Donald Urquhart

Image
Three landscapes by Donald Urquhart